Annas dikter

Anna Rydstedt gav ut åtta diktsamlingar. Hennes poesi tar ofta sin utgångspunkt i den öländska naturen och vardagslivet på gården, men det hon beskriver är allt annat än provinsiellt. Hon får stenar, havsvågor, gräs och te att ånga av de stora existentiella frågorna. Hon knyter ihop horvan med himlen, Ventlinge med världen och den lilla kattungen med de stora kasten mellan liv och död. Hon kan skriva enkelt om det allra svåraste och hjälper oss att se vardagen med nya ögon.

 

Alla diktsamlingarna finns samlade i en volym: Dikter.

Diktsamlingen Jag var ett barn finns från 2017 i norsk översättning.

Anna i Lund

Jonas Ellerström har ställt samman texter från och om Anna Rydstedts studietid i Lund. ”Dikter, kvicka och melankoliska prosastycken och engagerade bokrecensioner”. Läs mer på Ellerströms förlag.

Veckans Anna Rydstedt

Under 2009 – 2010 publicerade Ölandsbladet, i samarbete med sällskapet, en dikt av Anna Rydstedt varje vecka. Dikter och personliga kommentarer finns samlade i en bok som du kan köpa genom sällskapet för 100 kronor inklusive frakt.

Ventlinge i världen

Läs Ventlinge i världen, Anna Rydstedts bidrag till Ventlinge Hembygdsförenings bok om Ventlinge, utgiven 1976.

Mitt hem

Anna, 18 år, skriver om sin familj 1946

Köp

Böckerna Dikter och Veckans Anna Rydstedt kan köpas genom sällskapet. Kontakta Ninni Petersson 0485 – 66 11 74 eller maila till info@norrgardensgronsaker.nu

Samlingsvolymen Dikter finns också att köpa som print-on-demand från Adlibris.

Lyssna

Borgholms bibliotek har på sin hemsida en sida med inspelningar där Anna Rydstedt läser sina egna dikter.